6 porcí
- 30 dkg mouky
- 10 dkg práškového cukru
- 20 dkg másla
- 1 citron
- 1 pomeranč
- špetka soli
- 3 polévkové lžíce kakaového prášku
- 3 dl smetany
- 3 dl šťávy z bílých hroznů
- 1 sáček vanilkového cukru
- na špičku nože šafránu
- 10 dkg medu
- 5 dkg rozinek namočených do vína tokajské samorodné
- 2 polévkové lžíce škrobové moučky
- 1 střapec bílého hroznového vína
- 1 střapec červeného hroznového vína
Mouku důkladně propracujeme s práškovým cukrem, máslem, špetkou soli, citrónovou a pomerančovou kůrou. Vypracované těsto rozdělíme na dvě části, do jedné části přidáme kakaový prášek a prohněteme.
Bílé těsto vyválíme na vále posypaném moukou a rozřízneme ho na šest stejných dílů.
Kousky těsta položíme na plech vymazaný stolním olejem, na povrchu je potřeme vajíčkem a jeden kousek těsta posypeme plátky mandlí. Stejným způsobem zpracujeme i tmavé těsto. Pokud máme k dispozici horkovzdušnou troubu, můžeme dát oba plechy péct najednou, v opačném případě vložíme plechy do trouby zvlášť. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 20 až 25 minut.
Ze smetany ušleháme šlehačku a vložíme ji do chladničky vychladnout.
Šťávu z hroznového vína přivedeme k varu, přidáme vanilkový cukr, na špičku nože šafránu, med a rozinky předem namočené v tokajském víně. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě.
Na upečené dortíky z bílého a kakaového těsta položíme přepůlené bobule hroznového vína a ozdobíme šlehačkou. Podáváme s rozinkovou hroznovou polevou.
Zdroj: TV Paprika Upečme si něco http://tvpaprika.hu/cs/node/3891
Poslední tip, trik či komentář