reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Tokajské hroznové dortíky

6 porcí

  • 30 dkg mouky
  • 10 dkg práškového cukru
  • 20 dkg másla
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • špetka soli
  • 3 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 3 dl smetany
  • 3 dl šťávy z bílých hroznů
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • na špičku nože šafránu
  • 10 dkg medu
  • 5 dkg rozinek namočených do vína tokajské samorodné
  • 2 polévkové lžíce škrobové moučky
  • 1 střapec bílého hroznového vína
  • 1 střapec červeného hroznového vína

Mouku důkladně propracujeme s práškovým cukrem, máslem, špetkou soli, citrónovou a pomerančovou kůrou. Vypracované těsto rozdělíme na dvě části, do jedné části přidáme kakaový prášek a prohněteme.

Bílé těsto vyválíme na vále posypaném moukou a rozřízneme ho na šest stejných dílů.

Kousky těsta položíme na plech vymazaný stolním olejem, na povrchu je potřeme vajíčkem a jeden kousek těsta posypeme plátky mandlí. Stejným způsobem zpracujeme i tmavé těsto. Pokud máme k dispozici horkovzdušnou troubu, můžeme dát oba plechy péct najednou, v opačném případě vložíme plechy do trouby zvlášť. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 20 až 25 minut.

Ze smetany ušleháme šlehačku a vložíme ji do chladničky vychladnout.

Šťávu z hroznového vína přivedeme k varu, přidáme vanilkový cukr, na špičku nože šafránu, med a rozinky předem namočené v tokajském víně. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě.

Na upečené dortíky z bílého a kakaového těsta položíme přepůlené bobule hroznového vína a ozdobíme šlehačkou. Podáváme s rozinkovou hroznovou polevou.

Zdroj: TV Paprika Upečme si něco http://tvpaprika.hu/cs/node/3891

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.