Třešňový koláč
Rozpis na 12 kousků:
- 180 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 2 vejce
- 1 lžíce vody
- citronová kůra
Náplň:
- 8 vajec
- 180 g moučkového cukru
- 350 ml smetany na šlehání
- 300 g třešní
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce griotky
Na ozdobení:
- 250 ml smetany na šlehání
- 150 g třešní
1. Hladkou mouku promícháme s cukrem, přidáme změklé máslo, jedno vejce, lžíci vody a jemně nastrouhanou citronovou kůru. Zpracujeme hladké těsto a necháme ho v chladu asi hodinu odležet.
2. Z těsta vyválíme kulatý plát, který vložíme do vymazané kulaté formy. Okraje těsta zvedneme a dno propícháme vidličkou. Pečeme při 200°C asi 10 – 15 minut.
3. Třešně omyjeme, vypeckujeme a rozmixujeme. Cukr a vejce vyšleháme do pěny, přidáme smetanu, rozmixované třešně a ochutíme griotkou a citronovou šťávou.
4. Upečený korpus potřeme rozšlehaným vejcem a krátce zapečeme při 160°C. Do korpusu nalijeme třešňovou směs a pečeme asi 40 minut do ztuhnutí hmoty. Upečený koláč ozdobíme vyšlehanou smetanou a čerstvými třešněmi.
Doba přípravy: 80 minut
1 porce: 1880kJ/386 kcal
Poslední tip, trik či komentář