12 kousků:
Na korpus:
- 250 g piškotů
- 70 g másla
- 1 bílek
- 30 g mandlových lupínků
- 50 g cukru krupice
Na náplň:
- 2 vanilkové cukry
- 100 g moučkového cukru
- 200 g žervé nebo tvarohu
- 250 g lučiny
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 100 g zakysané smetany
- 200 g smetany
- špetku soli
- 2 lžíce amaretta (mandlového likéru)
Na dohotovení:
- 3 bílky
- 30 g cukru krupice
- 120 ml smetany (33%)
- 1 ananas
Piškoty rozválíme a drobečky propracujeme s rozpuštěným máslem, cukrem, bílkem a mandlemi. Přitiskneme ke dnu i stranám formy a předpečeme.
Oba vanilkové cukry i moučkový cukr utřeme s lučinou a žervé. Zašleháme vejce, žloutky,
zakysanou i sladkou smetanu, špetku soli a mandlový likér. Hmotou naplníme předpečený korpus. Vložíme do trouby společně s hrnečkem vody (aby se vytvořila pára). Pečeme při 150 °C asi 40 minut, až náplň ztuhne.
Z bílků a cukru uděláme sníh. Smetanu vyšleháme a spojíme se sněhem. Naneseme na vlažný koláč, přidáme plátky ananasu a dopečeme při 180 °C dozlatova.
Poslední tip, trik či komentář