- 750 g polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 450 ml vlažného mléka
- 150 g másla
- 3 vejce
- špetka soli
- 350 g cukru
- 500 g mletého máku
- 1 lžička skořice
- mouka na vál
- tuk na vymaštění plechu
- alobal
- moučkový cukr
Do mouky vytlačíme důlek, rozdrobíme droždí, zalijeme 125 ml mléka a promícháme s trochou mouky. Přikryté necháme kynout 15 minut. Uhněteme se 125 ml mléka, máslem, vejcem, solí a se 100 g cukru. Necháme znovu 20 minut kynout. Na náplň ohřejeme 200 ml mléka. Vmícháme mák, skořici, 250 g cukru a dvě celá vejce. Těsto vyválíme na plát o rozměrech asi 45 x 60 cm a potřeme makovou hmotou. Na jedné úzké straně ponecháme 3 cm okraj. Těsto zavineme a uzavřeným koncem dáme na vymaštěný plech. Okolo závinu položíme složený alobal a necháme ještě kynout. Předehřejeme troubu na 220 °C. Pečeme 45 minut Teplý závin poprášíme cukrem.
MÍSTO MAKOVÉ NÁPLNĚ POUŽIJTE TVAROHOVOU, OŘECHOVOU NEBO JABLEČNOU.
Poslední tip, trik či komentář