8 porcí
- 5 dkg droždí
- špetka cukru
- 1 polévková lžíce mouky
- 1 dl mléka
- 40 dkg mouky
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 2 polévkové lžíce práškového cukru
- 3 polévkové lžíce smetany
- 2 vejce
- špetka soli
- 1 polévková lžíce rozpuštěného másla
- 20 dkg višní
- skořice a práškový cukr na višně
- 10 dkg krystalového cukru
- 2 dl smetany
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lusk vanilky
- 1 polévková lžíce škrobové moučky
Droždí rozdrobíme do malého množství vlažného mléka, přisypeme polévkovou lžíci mouky a špetku cukru.
Těsto připravíme ze 40 dkg mouky, do které nastrouháme citronovou a pomerančovou kůru, přidáme práškový cukr, smetanu a dvě vajíčka. Přilijeme rozpuštěné máslo, přihodíme vykynuté droždí a vše důkladně propracujeme. Těsto hněteme a mícháme tak dlouho, dokud nebude zcela hladké a nezačnou se v něm vytvářet bubliny.
Hotové těsto nalijeme na strouhankou vysypaný plech. Višně obalíme ve skořicovém cukru, aby nezapadaly do těsta.
Pečeme v troubě při teplotě 170 °C, přibližně 30 až 35 minut.
Zatímco se těsto peče, připravíme karamelovou polevu. V kastrolu rozpustíme za častého míchání krystalový cukr. Přilijeme smetanu, promícháme a přivedeme k varu. Ochutíme vanilkovým cukrem, respektive vanilkovým aroma. Škrobovou moučku rozmícháme v malém množství vody a nalijeme do polevy. Ještě jednou přivedeme k varu a pak necháme vychladnout.
Upečené těsto rozkrájíme na kostky a pokapeme karamelovou polevou. Řezy můžeme ozdobit rozinkami a plátky jablek.
Zdroj: TV Paprika Upečme si něco http://tvpaprika.hu/cs/node/3913
Poslední tip, trik či komentář