- 750 g polohrubé mouky
- 400 ml mléka
- 150 g cukru krupice
- 150 g tuku Hera
- 40 g droždí
- 1/2 kávové lžičky soli
- 3 žloutky
- kůra z 1 citronu
- trocha Jemně strouhaného muškátového oříšku
- 50 g rozinek
- 20 g nahrubo nasekaných mandlí
- vanilka
- hladká mouka na posypání válu a těsta
- 1 bílek na potření jednotlivých vrstev
Na dohotovení:
- 1 žloutek 1 lžička mléka 30 g loupaných mandlí nebo mandlových lupínků moučkový cukr na posypání
Kvásek připravíme ze dvou lžic vlažného mléka, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky, zamícháme, přikryjeme a necháme vykynout. Do mísy prošijeme mouku se solí, přidáme žloutky, cukr, strouhanou citrónovou kůru a špetku strouhaného muškátového oříšku. Vzešlý kvásek vlijeme do mísy, přidáme rozehřátý vlahý tuk a těsto opatrně zaděláváme, přiléváme zbytek vlažného mléka. Nejprve je těsto řídké, dalším zpracováním houstne. Když je těsto hladké a lesklé, vyklopíme ho na pomoučněný vál a zpracováváme, až se nechytá válu. Tuhé těsto dáme do mísy vysypané moukou, vršek poprášíme, zakryjeme ubrouskem a dáme do tepla vykynout. Rozinky propláchneme a necháme okapat. Plech vyložíme papírem na pečení. Těsto vyklopíme na vál, zapracujeme do něj rozinky a rozdělíme ho na osm stejných dílů, z nichž vyválíme prameny. Spodní díl upleteme ze čtyř pramenů, položíme na plech (střed trochu promáčkneme) a potřeme rozšlehaným bílkem. Přiložíme střední díl pletený ze tří pramenů, opět střed trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední pramen rozpůlíme, vyválíme na potřebnou délku dva prameny, které stočíme a položíme navrch vánočky. Nedopletené konce podsuneme pod ni. Vánočku necháme ještě chvíli kynout, potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a posypeme mandlemi. Aby se vánočka nesesunula, vpíchneme do ní dvě špejle, dosahující až na plech. Vánočku vložíme do trouby předehřáté na 220 °C, prvních 5-10 minut pečeme při této teplotě, pro dalších 25 minut zmírníme na 150 °C a posledních asi 10 minut dopečeme při 100 °C. Začne-li se vánočka shora příliš rychle barvit do červena, přikryjeme ji alobalem nebo pečicím papírem, aby se nespálila. Uvolněním jedné špejle vyzkoušíme, zda je celá vánočka dobře propečená. Vánočku po úplném zchladnutí posypeme moučkovým cukrem.
ČÍM POMALEJI VÁNOČKA KYNE, TÍM JE LEPŠI A PŘI PEČENÍ NEPRASKLÁ. NECHTE JI KLIDNĚ KYNOUT PRES NOC A RÁNO ZPRACUJTE. ROZINKY JE VHODNÉ PŘEDEM NALOŽIT DO RUMU. POKUD POTŘETE VÁNOČKU PŘED PEČENÍM ŽLOUTKEM S TROCHOU VODY A LŽÍCÍ CITRÓNOVÉ ŠŤÁVY, POVRCH TAK RYCHLE NEZTMAVNE. PRVNÍ PŮLHODINU PŘI PEČENÍ NEOTVÍREJTE TROUBU, ABY SE VÁNOČKA NESRAZILA.
Poslední tip, trik či komentář