Vzdušný jahodový koláč se šlehačkou
- 1/8 l mléka
- 1/2 lžičky soli
- 100 g másla
- 4 vejce
- 200 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 3 plátky čiré želatiny
- 500 g jahod
- 500 g smetany ke šlehání
- 1 vanilinový cukr
- 1 lžíce cukru
- moučkový cukr
- červené potravinářské barvivo
1. Mléko, 1/8 l vody, sůl a máslo povaříme. Vsypeme mouku a mícháme, dokud těsto není hladké a kompaktní. Těsto dáme do mísy a vmícháme jedno vejce. Na pět minut dáme do chladu a pak postupně vmícháme další vejce. Těsto necháme třicet minut odpočinout.
2. Plech vyložíme pečicím papírem a vyznačíme si na něm kruh o průměru asi 26 cm. Těsto naplníme do cukrářského pytlíku s hvězdičkovou koncovkou. Těsně vedle sebe na vyznačený kruh vytlačíme dvanáct kopečků. Do trouby vložíme ohnivzdornou misku s vodou. Koláč rovněž vložíme do trouby a pečeme 30 minut. Po upečení okamžitě seřízneme celý vršek koláče.
3. Smícháme citrónovou šťávu s moučkovým cukrem a obarvíme červeným potravinářským barvivem. Odříznutý vršek odpalovaného těsta směsí potřeme a necháme chvíli zaschnout.
4. Namočíme želatinu. Jahody pečlivě omyjeme a očistíme a (až na několik plodů na ozdobu) nakrájíme na plátky. Smetanu, vanilkový cukr a cukr ušleháme na tuhou šlehačku. Želatinu rozlámeme, rozpustíme a vmícháme postupně do šlehačky.
5. Šlehačku vložíme do cukrářského sáčku s hvězdicovým nástavcem a nastříkáme na povrch koláče. Na šlehačku poklademe plátky jahod a navrch nastříkáme zbývající šlehačku. Přiklopíme odříznutým vrškem a dáme na 30 minut do studena. Ozdobíme jahodami a posypeme moučkovým cukrem.
Na 20 kousků
příprava: cca 40 minut
kcal/porce: cca 570
tuk/kus: cca 12 gramů
Poslední tip, trik či komentář