reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Základní omáčky – Bešamel a varianty

BEŠAMEL A JEHO VARIANTY:
Potřebujeme:

  • 1 mrkev,
    1 cibuli,
    100 g másla,
    2 hřebíčky,
    2 bobkové listy,
    1 lžičku nasekané hladkolisté petrželky,
    4 lžíce hladké mouky,
    400 ml mléka,
    100 ml smetany,
    muškátový oříšek,
    sůl, pepř

Očištěnou mrkev a cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle v kastrůlku. Přidáme koření a petržel, krátce zarestujeme, zaprášíme moukou a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vlažným mlékem nebo smetanou, přisolíme a povaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Omáčku přecedíme přes jemné síto.
Bešamel můžeme použít při zapékání nebo používáme jako základ pro ostatní omáčky.

ZAPÉKANÁ ČEKANKA V OMÁČCE MORNAY:

Potřebujeme:

  • 8 puků čekanky ,
    4 brambory uvařené ve slupce,
    8 plátků parmské nebo normální šunky,
    1 stroužek česneku,
    citrón,
    sůl a bílý pepř

Omáčka Mornay:

  • 75 g másla,
  • 75 g hladké mouky,
  • 150 ml smetany,
  • 2 žloutky,
  • 100 g tvrdého nastrouhaného sýra
  • citrónovou šťávu,
  • muškátový květ,
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Bešamel necháme částečně prochladnout a vmícháme do něj žloutky a strouhaný sýr. Dno zapékací misky vymažeme máslem, poklademe plátky uvařených brambor, posypeme drceným česnekem a nahoru poskládáme půlky čekankových puků. Zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme omáčkou Mornay a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 25–30 minut, až je povrch pěkně zlatohnědý.

Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-zakladni-omacky-besamel-a-varianty.html

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.