BEŠAMEL A JEHO VARIANTY:
Potřebujeme:
- 1 mrkev,
1 cibuli,
100 g másla,
2 hřebíčky,
2 bobkové listy,
1 lžičku nasekané hladkolisté petrželky,
4 lžíce hladké mouky,
400 ml mléka,
100 ml smetany,
muškátový oříšek,
sůl, pepř
Očištěnou mrkev a cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle v kastrůlku. Přidáme koření a petržel, krátce zarestujeme, zaprášíme moukou a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme vlažným mlékem nebo smetanou, přisolíme a povaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Omáčku přecedíme přes jemné síto.
Bešamel můžeme použít při zapékání nebo používáme jako základ pro ostatní omáčky.
ZAPÉKANÁ ČEKANKA V OMÁČCE MORNAY:
Potřebujeme:
- 8 puků čekanky ,
4 brambory uvařené ve slupce,
8 plátků parmské nebo normální šunky,
1 stroužek česneku,
citrón,
sůl a bílý pepř
Omáčka Mornay:
- 75 g másla,
- 75 g hladké mouky,
- 150 ml smetany,
- 2 žloutky,
- 100 g tvrdého nastrouhaného sýra
- citrónovou šťávu,
- muškátový květ,
- sůl, čerstvě mletý pepř
Bešamel necháme částečně prochladnout a vmícháme do něj žloutky a strouhaný sýr. Dno zapékací misky vymažeme máslem, poklademe plátky uvařených brambor, posypeme drceným česnekem a nahoru poskládáme půlky čekankových puků. Zakapeme citrónovou šťávou, zalijeme omáčkou Mornay a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 25–30 minut, až je povrch pěkně zlatohnědý.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-zakladni-omacky-besamel-a-varianty.html
Poslední tip, trik či komentář