- 500 g vařených brambor
- 200 g hrubé mouky
- 100 ml smetany
- 14 g hladké mouky
- 4 vejce
- sůl
- tuk na vymazání formy
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme je a najemno nastrouháme. Přidáme hrubou mouku, 1 vejce, sůl a pečlivě vypracujeme tužší těsto. Z těsta tvarujeme asi 7 cm dlouhé a přibližně 4 cm silné válečky, tzv. šlejšky. Vyrovnáme je do vymaštěné zapékací formy tak, aby pokryly celé dno, a v předehřáté troubě zapékáme asi 15-20 minut. Před dopečením zalijeme šlejšky směsí rozšlehaných vajec se smetanou a několika lžičkami hladké mouky. Zapékáme tak dlouho, dokud se nevytvoří zlatavá kůrčička.
Poslední tip, trik či komentář