reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Zeleninový mix z grilu 30.05.2011

  • mořská sůl 1 špetka
  • balzamikový ocet 40 ml
  • chřest 500 g
  • lilek 4 kusy
  • houby shitake 500 g
  • čekanka 2 kusy
  • žlutá paprika 2 kusy
  • červená paprika 2 kusy
  • rajče 8 kusů
  • olivový olej extra panenský 140 ml
  • pepř mletý 1 špetka
  • citron 8 kusů

Sspeciální výbava:

rošt na zeleninu

Připravte si:

2 středně velké červené papriky, 2 středně velké žluté papriky, 2 čekanky, 0,5 kg čerstvých hub shitake nebo žampionů zbavených stonků, 4 malé lilky nebo cukety, 140 ml extra panenského olivového oleje, hrubozrnnou sůl (košer nebo mořskou), čerstvě namletý černý pepř, 0,5 kg silného chřestu, zbaveného spodních vláknitých částí, 8 menších zralých rajčat, 40 ml balzamikového octa, 8 citronů rozkrájených na dílky na ozdobu

pusťte se do toho:

1. Červenou a žlutou papriku zbavte jádřince a semínek, pak každou z nich podélně rozkrojte na 3 proužky. Čekanky podélně rozkrojte na čtvrtiny tak, aby stonky zůstaly. Žampiony i lilky rozkrojte podélně na poloviny.

2. Gril připravte na přímé grilování na vysokém žáru a předehřejte ho.

3. Předehřejte rošt na zeleninu (pokud ho používáte) zhruba 5 minut. Poté rošt kartáčem očistěte a naolejujte. Kousky paprik

lehce potřete olivovým olejem, ochuťte solí a černým pepřem a naskládejte je na horký rošt. Papriky grilujte 4-6 minut z každé

strany, dokud nebudou na obou stranách lehce připečené, avšak jejich kůže musí zůstat nepoškozená. Během pěčení je jednou

nebo dvakrát znovu lehce potřete olivovým olejem, dochuťte solí a černým pepřem. Poté je přesuňte na talíř. Oheň nechte hořet.

4. Olejem potřete, ochuťte a grilujte čekanky, žampiony, lilky, chřest a rajčata, postupujte obdobně jako u paprik. Každá zelenina by měla být zvenčí hezky upečená

a uvnitř měkká. Grilujte 3-6 minut po každé straně. Během pečení zeleninu jednou nebo dvakrát znovu potřete olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.

5. Grilovanou zeleninu poskládejte do řad na tác tak, aby se střídaly barvy a tvary.Horkou zeleninu ještě pokapejte olivovým olejem a nechte trochu vychladnout.

6. Těsně před podáváním ji znovu osolte a opepřete. Můžete ji pokropit trochou balzamikového octa. Zeleninu podávejte spolu s dílky citronu, kterými si ji můžete průběžně dochutit.

Zdroj: Šéf na grilu TV Prima http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/zeleninovy-mix-z-grilu
[On-line 19.5.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.