Pro 4 osoby si připravíme:
- 300 g mrkve
- 300 g červené řepy
- 300 g kedluben
- 3 vejce
- 120 ml zakysané smetany
- sůl
- černý mletý pepř
- 1 lžíci citrónové šťávy
- 1 lžíci mletého nového koření
- 1 lžíci mletého kmínu
- 1 lžičku mletého zázvoru
- tuk na vymazání formy nebo pečicí papír
Řepu omyjeme a uvaříme doměkka, pak ji oloupeme a nakrájíme na kostičky. Očištěnou mrkev a kedlubny také nakrájíme na kousky a zvlášť je uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak je scedíme a necháme okapat. Každý druh zeleniny nakonec samostatně rozmixujeme a šťávu z nich také necháme okapat přes sítko.
Do každé zeleninové kaše zamícháme jedno vejce, třetinu smetany, osolíme a opepříme. Červenou řepu dochutíme citrónovou šťávou a novým kořením, pyré z mrkve kmínem a pyré z kedluben zázvorem. Zapékací formu plníme řepou, mrkvovou kaší, poté kedlubnami a poslední vrstvou bude mrkev, kterou přikryjeme alobalem. Formu postavíme do pekáče s horkou vodou. Pečeme při 160 °C pomalu asi 90 minut. Nákyp podáváme teplý i studený.
Doba přípravy asi 120 minut.
Poslední tip, trik či komentář