- cca 50 g rozinek
- 3 větší jablka
- 300-400g starší veky
- 500 ml mléka (dle potřeby)
- 3 vejce
- 500 g tučného tvarohu (ve vaničce 2×250 g)
- 4 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- mletá skořice dle potřeby
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce másla na vymazání formy
Na povrch:
- 2 lžíce másla (rozpuštěné)
- moučkový cukr na posypání
Roztopíme si troubu na cca 180 °C.
Zvolenou cca 20x20cm formu na pečení vymažeme máslem nebo jiným tukem, dále přebereme rozinky, opláchneme je pod tekoucí vodou, nasypeme do misky a zalijeme horkou vodou.
Jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme jádřince a pak je nastrouháme na hrubé nudličky. Veku z nakrájíme na plátky, ne všechnu, v případě potřeby dokrájíme.
V troše mléka vidličkou rozšleháme 1 vejce a následně přilijeme zbytek připraveného mléka. Následně do mléka postupně namáčíme zhruba třetinu nakrájených plátků veky, rozložíme jeden vedle druhého do formy, pokryjeme dno i boky.
Rozinky necháme okapat na sítu.
Směs z tvarohu připravíme rozmícháním druhého vejce s cukrem, pak přidáme tvaroh (postupně, ať se to lépe promíchá), kukuřičný škrob. Následně po zamíchání přidáme zhruba polovinu okapaných rozinek.
Nastrouhaná jablka necháme odkapat, pomůžeme vymačkáním šťávy a rovnoměrně je rozložíme na plátky veky. Posypeme zbytkem rozinek, skořicí a vanilkovým cukrem.
Vše ve formě zalijeme připravenou tvarohovou směsí a zakryjeme zbylými namočenými plátky veky.
Povrch potřeme rozpuštěným máslem a žemlovku vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 45-60 minut, nebo dokud plátky na povrchu nezezlátnou.
Upečenou žemlovku rozdělíme na porce a na talíři je pocukrujeme dle libosti.
Poslední tip, trik či komentář