reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Žemlovka se sněhem

Pro 4 osoby potřebujeme:

  • 6 žemlí
  • 800 g jablek
  • 500 ml mléka
  • 3 vejce
  • 220 g cukru
  • 60g másla
  • 50 g rozinek
  • 1 lžičku skořice
  • špetku soli
  • 1/2 citronu

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky, smícháme s citrónovou šťávou, třetinou cukru, rozinkami a se skořicí. Žemle nakrájíme na plátky. Troubu zatím necháme rozpálit na 170 °C.
Formu vymažeme máslem. Mléko smícháme se žloutky (bílky necháme na sníh) a 2 lžícemi cukru. Ve směsi namáčíme postupně polovinu plátků žemlí, které pak lehce vymačkáme, a rozložíme na dno formy. Poklademe směsí jablek, lehce přimáčkneme a pokapeme půlkou rozpuštěného másla. Zakryjeme druhou polovinou namočených žemlí, zalijeme zbylým mlékem a pokapeme máslem.
Žemlovku přiklopíme a pečeme asi 30 minut. Potom poklici sundáme a pečeme dalších 15 minut. Když začne povrch zlátnout, zakryjeme ho tuhým sněhem z bílků, špetky soli, zbylého cukru. Teplotu nastavíme na maximum. Jakmile začne sníh zlátnout, žemlovku vyjmeme a před porcováním ji necháme aspoň 15 minut odpočinout.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.