- 800 g vepřové kýty
- 120 g žampionů
- 50 g cibule
- Kmín, sůl
- Mletý pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 menší pórek
- 100 g baby karotky
- 50 ml oleje
- 4 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
Šafránová rýže:
- 500 g rýže
- špetka šafránu
- 2 lžíce oleje
- lžička soli
- 30 g nasucho orestovaných mandlových lupínků
Vepřovou kýtu opláchneme, 1 rozřízneme a rozklepeme na široký plát. Žampiony očistíme a nakrájíme na osminky. Společně s nakrájenou cibulí, pórkem a baby karotkou je krátce orestujeme na oleji. Přidáme rozmíchaná vejce, sůl, kmín, pepř, utřený česnek a restujeme, dokud se vše nespojí. Pak směs odstavíme a necháme vychladnout.
Rozklepaný plát masa potřeme nádivkou. Maso zavineme, upevníme motouzem a na povrchu osolíme. Roládu položíme do pekáče, podlijeme trochou vody a pečeme v rozehřáté troubě. Během pečení maso vypečenou šťávou a podle potřeby dále podléváme teplou vodou.
Měkké, dočervena upečené maso z pekáče vyjmeme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a dobře provaříme. Provařenou šťávu přecedíme a roládu v ní krátce prohřejeme.
Během pečení si připravíme šafránovou rýži. Přebranou rýži spaříme horkou vodou a propláchneme studenou. V kastrolu rozehřejeme olej a rýži osmahneme. Zalijeme ji studenou vodou, osolíme, dochutíme šafránem a udusíme doměkka. Roládu nakrájíme na plátky a podáváme se šafránovou rýží, posypanou nasucho orestovanými mandlovými lupínky.
Poslední tip, trik či komentář