- 300 g lihovějšího vepřového masa
- 40 g slaniny
- kousek cibule
- 1 žemle
- 1 dl bílého vína
- 1 vejce
- 1 lžíce jemně nakrájené petrželky
- sůl, pepř
- asi 50 g hrubé mouky
- 500 g švestek
- 1 dl brandy
- 2 dl vývaru z masoxu
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- 1 lžíce polohrubé mouky
Maso nakrájíme a jemně umeleme. Slaninu a cibuli nakrájíme. Žemli rozlámeme a zalijeme vínem. Maso znovu umeleme i se slaninou, cibulí a namočenou vymačkanou žemlí, promícháme s vejcem, natěmi, solí, pepřem a zahustíme moukou. Větší polovinu švestek vypeckujeme, a zalijeme brandy a necháme je v chladu hodinu odležet. Masovou hmotu rozdělíme na stejné kousky, každý poklademe 3 půlkami odkapaných švestek a zabalíme na knedlíček. Ve vroucí osolené vodě je podle velikosti asi 10 minut vaříme. Do horkého vývaru přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou a povaříme na zahoustlou omáčku. Zbylé švestky nakrájíme na nudličky, přidáme do omáčky i se zbylým destilátem, a omáčku podle chuti dosolíme. Knedlíčky polijeme omáčkou a podáváme s dušenou rýží nebo těstovinami.
ou umícháme dohladka, osolíme, opepříme a opatrně vmícháme
Poslední tip, trik či komentář