reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Krůta s kaštanovou nádivkou

 

  • 1 menší krůta (asi 3,5 kg)
  • 300 g telecího masa 600 g jedlých kaštanů
  • 2OO ml červeněno vína
  • 15O ml sladké smetany
  • 180 g uzené slaniny
  • 2 žemle
  • 2 vejce
  • 80 g másla
  • lžíce sádla
  • sůl
  • majoránka
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • petrželka

Kaštany s naříznutou slupkou vložíme na plech a v troubě je do poloměkka upečeme. Poté je oloupeme a bílé vnitřky doměkka dusíme ve víně tak dlouho, až se vydusí všechna tekutina. Žemle namočíme do smetany. Od krůty oddělíme krk, spodní části nohou a křídla, ze stehen odstraníme šlachy. Stehna a prsa prošpikujeme slaninou, krůtu osolíme a vnitřek ochutíme majoránkou. Telecí maso společně s vymačkanými houskami nahrubo pomeleme a důkladně propracujeme s vejci, kaštanovým pyré, nasekanou petrželkou a rozpuštěným máslem. Směs okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a podle chuti osolíme. Suroviny dobře promícháme. Vzniklou nádivkou naplníme krůtu, otvor zašijeme, krůtu polijeme rozpuštěným sádlem a podlijeme trochou vody. Vložíme do trouby a pečeme při střední teplotě. Občas krůtu přelijeme výpekem. Nejprve ji upečeme doměkka a nakonec do křupavá. Upečenou krůtu rozstřihneme nůžkami na drůbež, opatrně od sebe oddělíme obě poloviny hrudi, ostrým nožem vyřízneme hrudní kost a maso opět opatrně vrátíme na nádivku.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.