- 1 menší krůta (asi 3,5 kg)
- 300 g telecího masa 600 g jedlých kaštanů
- 2OO ml červeněno vína
- 15O ml sladké smetany
- 180 g uzené slaniny
- 2 žemle
- 2 vejce
- 80 g másla
- lžíce sádla
- sůl
- majoránka
- pepř
- muškátový oříšek
- petrželka
Kaštany s naříznutou slupkou vložíme na plech a v troubě je do poloměkka upečeme. Poté je oloupeme a bílé vnitřky doměkka dusíme ve víně tak dlouho, až se vydusí všechna tekutina. Žemle namočíme do smetany. Od krůty oddělíme krk, spodní části nohou a křídla, ze stehen odstraníme šlachy. Stehna a prsa prošpikujeme slaninou, krůtu osolíme a vnitřek ochutíme majoránkou. Telecí maso společně s vymačkanými houskami nahrubo pomeleme a důkladně propracujeme s vejci, kaštanovým pyré, nasekanou petrželkou a rozpuštěným máslem. Směs okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a podle chuti osolíme. Suroviny dobře promícháme. Vzniklou nádivkou naplníme krůtu, otvor zašijeme, krůtu polijeme rozpuštěným sádlem a podlijeme trochou vody. Vložíme do trouby a pečeme při střední teplotě. Občas krůtu přelijeme výpekem. Nejprve ji upečeme doměkka a nakonec do křupavá. Upečenou krůtu rozstřihneme nůžkami na drůbež, opatrně od sebe oddělíme obě poloviny hrudi, ostrým nožem vyřízneme hrudní kost a maso opět opatrně vrátíme na nádivku.
Poslední tip, trik či komentář