Pro 4 osoby si připravíme:
- 800 g hovězí kýty
- Sůl, pepř
- hrst čerstvé petržele
- 2 bobkový list
- 1 lžičku tymiánových lístků
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 5 kuliček jalovce
- 80 g plátků dušené šunky
- 400 g kořenové zeleniny
- 50 ml oleje
- 125 ml suchého bílého vína
- 125 ml hovězího vývaru
- mletý pepř
- sůl
Hovězí kýtu omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Petrželovou nať, bobkový list a tymián jemně nasekáme. Do misky vložíme hořčici, přidáme sekané bylinky, drcené jalovčinky a promícháme. Maso ze všech stran potřeme touto pastou. Na vrchní stranu pečeně poklademe hustě plátky šunky a vše dohromady pevně svážeme nití.
Na pekáči rozehřejeme olej a maso na něm opečeme. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Po třiceti minutách přidáme k masu očištěnou a na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, podlijeme vínem a vývarem a dopečeme ještě asi 40 minut doměkka.
Maso vyndáme. Šťávu přecedíme. Z pečeně odstraníme nit a nakrájíme ji na plátky. Podáváme s brambory.
Doba přípravy asi 90 minut.
Poslední tip, trik či komentář