Pro 4 osoby si připravíme:
- 2000 g vepřové kýty bez kosti
- 20 ml jalovcové pálenky
- 4 kuličky jalovce
- 1 lžičku sušené majoránky
- 1 lžičku soli
- 2 lžičky čerstvě drceného pepře
- 2 lžíce sádla
- 2 cibule
- 150 ml masového vývaru
- 200 ml červeného vína
- 1 lžičku hladké mouky
- bylinky na ozdobení
Vepřovou kýtu omyjeme a osušíme. Položíme ji na talíř, pokapeme jalovcovou pálenkou a chvíli necháme odstát. V misce rozdrtíme jalovec, přidáme majoránku, sůl a drcený pepř. Kořeněnou směsí důkladně potřeme celý povrch masa.
V pekáči rozehřejeme sádlo a pečeni na něm po všech stranách opečeme. Přidáme oloupanou, na půlkolečka nakrájenou cibuli a necháme ji zezlátnout. Smícháme vývar s vínem, pečeni podlijeme a vložíme do trouby rozehřáté na 200 °C. Pečeme přibližně 70 minut a během pečení maso poléváme výpekem.
Po dopečení maso vyndáme a uchováme teplé. Šťávu zahustíme lžičkou mouky, znovu provaříme a dochutíme ji solí. Pečeni můžeme podávat s bramborovými knedlíky.
Poslední tip, trik či komentář