4 porce
Příprava pokrmu: 60minut
Suroviny:
- 1 000 ml mléka
- sůl podle chuti
- 250 g hrubé kukuřičné mouky
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce sladké smetany
- 4 lžíce utřené brynzy
- máslo na vymazání zapékací nádoby
- olej na namočení lžíce
- 4 vejce
- pažitka na ozdobu
Mléko osol, přiveď je k varu a za stálého míchání přisypávej kukuřičnou mouku. Pak te¬plotu zmírni a za stálého míchání uvař hustou kaši. Tento pokrm je rumunský, italská varianta se jme¬nuje polenta a správně by se mě¬la vařit a míchat až půl hodiny, ale stačí i méně. Také můžeš kou¬pit instantní práškovou polentu, která je hotová hned. Do hotové kaše vmíchej máslo, smetanu a brynzu. Zapékací mísu vymaž máslem a rozetři do ní kaši. Lžící namočenou v oleji nejprve urovnej povrch a potom udělej 4 důlky. Do každého důlku vyklepni vejce, mísu vlož do předehřáté trouby a kaši zapékej při teplotě 200 stupňů zhruba 20 minut. Kaši podávej horkou, posypanou pažitkou a doplněnou zelenino¬vým salátem. Bez brynzy můžeš kaši připravit i na sladko.
Poslední tip, trik či komentář