reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Řezy se sušenými švestkami

Na 12 kousků si připravíme:

  • 60 g droždí
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 125 ml mléka
  • 50 g tuku
  • špetku soli
  • 100 g sušených švestek
  • 300 g navinulých jablek
  • 1 lžíci citrónové šťávy
  • kůru z 1 citronu
  • 150 g netučného tvarohu
  • 150 g žervé
  • 3 vejce
  • dřeň z vanilkového lusku
  • cukr a špetku skořice na posypání
  • tuk a hrubou mouku na plech

Z droždí, tří lžic mouky. 50 g cukru a trochy mléka vymícháme hustý kvásek a na teplém místě ho necháme vzejít. Ve větší míse ze zbylé mouky, mléka, rozpuštěného tuku, soli a kvásku vypracujeme hladké těsto a necháme ho asi 20 minut kynout.
Sušené švestky opláchneme a rozkrájíme nadrobno. Omytá a oloupaná jablku rozpůlíme, zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na tenké plátky a pokapeme citrónovou šťávou.
Tvaroh promícháme se žervé, žloutky, zbylým cukrem, dření z vanilky a citrónovou kůrou. Bílky ušleháme dotuha a zlehka je vmícháme do tvarohové směsi.
Na vymazaný a vysypaný plech rozprostřeme polovinu těsta a necháme ho ještě zhruba 20 minut kynout. Poté ho poklademe sušenými švestkami i kousky jablek, potřeme tvarohovou směsí a zakryjeme zbylým těstem.
Koláč místy propícháme vidličkou a v troubě předehřáté na 175 °C pečeme přibližně 40 minut. Po vychladnutí posypeme koláč cukrem smíchaným se skořicí, rozkrájíme na jednotlivé kousky a podáváme.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.