Potřebujeme:
Spodní vrstva:
- 900 g rebarbory,
- 450 g očištěných jablek,
- 50 g hnědého cukru,
- 1 lžičku skořice
Horní vrstva:
- 150 g hladké mouky,
- 75 g krupicového cukru,
- 100 g másla,
- 1/2 lžičky skořice,
- 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
Vanilková omáčka:
- 200 ml mléka,
- 100 ml smetany ke šlehání,
- 50 g krupicového cukru,
- 1/2 vanilkového pudinkového prášku
Rebarboru očistíme a nakrájíme na 5 cm dlouhé kousky. Jablka nakrájíme na plátky. Zapékací misku vymažeme máslem a na dno naskládáme střídavě kousky rebarbory a plátky jablek. Posypeme cukrem a skořicí. Mouku zpracujeme s máslem, cukrem a kořením na drobenku. Tou posypeme povrch ovoce a pečme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.
Z mléka cukru a pudinkového prášku uvaříme krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Pak vmícháme tekutou smetanu. Na talířky rozdělíme teplé zapečené ovoce a podlijeme vanilkovou omáčkou. Podáváme teplé nebo studené.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/rebarborovo-jablecny-crumble-4-5-2011.html
Poslední tip, trik či komentář