- kuřecí stehna 5 kusy
- 30 % smetana ke šlehání 2 kelímky
- sterilované zelí 1 sklenice
- anglická slanina 300 g
- olej 1 lžička
- 1 celý česnek
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- kmín 1 špetka
- mletá červená paprika 1 lžička
- větší cibule 3 kusy
- mléko 500 ml
- sůl 20 g
- starší rohlík 2 kusy
- vejce 2 kusy
- polohrubá mouka 1 kg
- droždí 20 g
- cukr 1 lžička
Vykostěná stehna opepříme a osolíme. Sklenici zelí propláchneme pod studenou vodou a přimícháme do ní půl sklenice nepropláchnutého zelí. Takto připraveným zelím vyložíme dno pekáče. Posypeme ho větším množstvím nakrájené cibule, poklademe anglickou slaninou a přidáme kuřecí maso. Na maso dáme další vrstvu cibule a na ni opět anglickou slaninu. Vše zasypeme opět kombinovaným kysaným zelím. Lehce pokmínujeme a zalijeme jednou šlehačkou a troškou oleje. S olejem opatrně, šlehačka je sama dost mastná! Na závěr vše posypeme sladkou červenou paprikou, přikryjeme pokličkou či alobalem a dáme zapéct do trouby na 250 stupňů. Pečeme asi hodinu a půl. Postupně doléváme druhou smetanou, aby jídlo nebylo suché.
Mléko na knedlíky ohřejeme, aby bylo teplé – ne horké. Asi 100 ml odlijeme do misky, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme cukr. Na teplém místě necháme kvásek vzejít. Rohlíky nakrájíme na kostičky. Mezitím do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a vmícháme ji do mouky. Rozklepneme vejce, přilijeme teplé mléko a vzešlý kvásek. Důkladně vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, přidáme vlažné mléko. Nakonec zapracujeme kostičky. Těsto na houskové knedlíky poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu. Pak těsto rozdělíme na 3 – 4 stejné kusy, znovu prohněteme a vytvarujeme knedlíky. Válce necháme kynout ještě asi 15 minut a vaříme je 20 minut. Po deseti minutách knedlíky otočíme.
Zdroj: Pečená kuřecí stehna se zelím a smetanou, knedlík: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/pecena-kureci-stehna [On-line 1.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář