(cca 6 porcí)
- 6 ks piškotových plátků
6 kopečků vanilkové zmrzliny
ovoce podle chuti (jahody, kivi, ananas, banán aj.)
tuk na vymazání
cukr moučka
1 dcl vodky na flambování
na bílkový sníh:
- 350 g cukru krystal
180 g bílků
na cukrový rozvar:
- 350 g cukru krystal
180 ml vody
Nejprve si připravíme bílkový sníh. Polovinu cukru vyšleháme spolu s bílky do tuhého sněhu a zbytek vaříme s vodou tak dlouho, dokud nevznikne cukrový rozvar, tzv. “na silný řetěz”. Ten zašleháme do sněhu a necháme vychladit.
Kolečka vykrájená z piškotového plátku rozložíme na vymazaný plech, na ně dáme kousky ovoce a zmrzlinu. Vše zastříkáme bílkovou pěnou, pocukrujeme a zprudka asi čtyři minuty zapečeme v troubě. Dezert servírujeme ozdobený ovocem, přelitý hořící vodkou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/244-flambovana-zmrzlina-s-ovocem-v-bilkove-kruste/
Poslední tip, trik či komentář