na aspik:
- 500 ml vody
25 g kořenové zeleniny
25 g cibule
bobkový list
nové koření
pepř
38 ml octa
4 g cukru
2 g soli
80 g želatiny
na vaječnou tlačenku:
- 350 g vajec
275 g aspiku
100 g sterilovaného hrášku
100 g mrkve
100 g celeru
45 g sterilované kapie
80 g sterilovaných okurek
250 g majonézy
ocet
sůl
pepř
na omáčku:
- majonéza
nálev ze sterilovaných okurek
sůl
pepř
Nejprve si připravíme aspik. Očištěnou zeleninu a cibuli nahrubo nakrájíme a vložíme do vody spolu s novým kořením, bobkovým listem a pepřem. Přidáme sůl, cukr a ocet a asi 10 minut provaříme. Vývar scedíme, necháme lehce zchladnout a poté do něj vmícháme želatinu. Až se želatina rozpustí, dáme do chladu, a počkáme, až bude mít aspik medovou konzistenci.
Do části aspiku ztuhlého do medové konzistence vmícháme hrášek, nadrobno nakrájenou vařenou mrkev a celer, sterilované kapie, okurky a natvrdo uvařená vejce nakrájená na větší kusy. Přidáme majonézu a dochutíme octem, solí a pepřem. Připravenou směs vlijeme do formy vyložené potravinářskou fólií a dáme do chladu. Vaječnou tlačenku podáváme s omáčkou, kterou vymícháme z majonézy, nálevu z okurek, a trochy soli a pepře.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/464-vajecna-tlacenka/
Poslední tip, trik či komentář