reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Šlehačkový dort s višněmi

na čokoládový korpus:

  • 120 g bílků
    65 g žloutků
    120 g cukru krystal
    50 g hladké mouky
    30 g hrubé mouky
    35 g hořkého kakaa
    35 g oleje

na náplň a na krém:

  • 2 – 3 lžíce višňového džemu
    250 ml smetany /33% tuku/
    100 g čokolády na vaření
    300 g višňového kompotu nebo mražených višní
    cukr krystal dle chuti
    2 lžíce bramborového škrobu

na ozdobení:

  • 250 ml šlehačky
    čokoládové hobliny
    naložené višně

Nejdříve si připravíme korpus. Bílky vyšleháme se dvěma třetinami cukru a postupně spojíme se žloutky vyšlehanými s cukrem, který zbyl. Do hmoty po částech vmícháme předem připravenou směs hladké a hrubé mouky s kakaem a na závěr i olej. Vzniklé těsto musíme takzvaně „utáhnout“, tedy míchat ho tak dlouho, dokud se na povrchu nezačne lesknout. Pak bude totiž korpus hutný a šťavnatý. Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut, ale je dobré ho hlídat, protože každá trouba peče jinak! Upečený korpus poprášíme hladkou moukou, obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout a teprve potom ho vyjmeme z formy.
Mezitím si připravíme krém a višňovou náplň:
Ve vroucí smetaně rozpustíme čokoládu, ihned odstavíme a necháme zchladnout. Výhodnější je připravit si základ na krém den předem. Před sesazením dortu základ vyšleháme do krému a můžeme se pustit do husté višňové omáčky: Polovinu vypeckovaných višní rozvaříme v troše vody s cukrem, zahustíme zálivkou ze škrobu a vody, vmícháme zbytek višní a až směs vychladne, navrstvíme ji na plátky korpusu spojené višňovým džemem. Na závěr na dort navršíme silnou vrstvu čokoládového krému a dáme do chladu. Až dort ztuhne, potřeme ho po stranách zbylým krémem a ozdobíme bílou šlehačkou, hoblinami čokolády a višněmi.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/463-slehackovy-dort-s-visnemi/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.