reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pařížský mls, aspikový dort, domácí pletýnky

Pařížský mls

  • salám vysočina 400 g
  • sůl a pepř 1 špetka
  • cukr moučka 1 lžíce
  • plnotučná hořčice 1 lžička
  • sterilované okurky 1 sklenice
  • majolka 1 kus

Aspikový dort

  • sýr 50 g
  • šunka 100 g
  • salám 100 g
  • kyselé okurky 10 kusů
  • mrkev 1 kus
  • cibule 1 kus
  • vejce 3 kusy
  • čirá želatina v sáčku 2 balení

Domácí pletýnky

  • droždí 30 g
  • cukr 0.5 lžičky
  • vlažná voda 250 ml
  • hladká mouka 500 g
  • anglická slanina 150 g
  • nastrouhaný sýr 100 g
  • vejce 1 kus
  • sůl 1 lžička

Domácí majonéza

  • mléko 1 dl
  • olej 2 dl
  • plnotučná hořčice 1 lžička
  • sůl 1 špetka

Na pařížský mls si nastrouháme salám, přidáme sůl, pepř, nadrobno nakrájené nebo mixované sterilované okurky, hořčici a vaničku majonézy. Vše smícháme, nakonec dle chuti přidáme lžíci cukru moučky. Můžeme dle chuti přidat ingredience podle vlastní chuti – sýr, hrášek, kukuřici atd.

Na aspikový dort si v horké vodě rozmícháme asi 200 ml sáček s želatinou, poté přidáme ještě asi 300 ml vody nebo nálevu z okurek, zamícháme. Do formy naskládáme postupně všechny ingredience a vždy každou zalijeme želatinou, necháme ztuhnout. Postupně začínáme vejci a okurkami, proložíme šunkou, sýrem, salámem, můžeme přidat i vrstvu pařížského mlsu a stále opakujeme dle potřeby, poté dáme chladit do lednice.

Na domácí pletýnky si z droždí, cukru, trochy vlažné vody a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy prosejete zbylou hladkou mouku. Přidejte nakrájenou slaninu a sýr, vejce, sůl, zbylou vlažnou vodu a vykynutý kvásek. Těsto prohněteme, nakrájíme na kousky, které vyválíme rukama a zapleteme do malých copánků. Houstičky potřeme vejcem, posypeme solí, kmínem, sezamem, nebo mákem, pečeme při 190 stupních asi 20-25 minut do zlatova.

Na domácí majonézu potřebujeme 1 díl mléka, 2 díly oleje, lžičku plnotučné hořčice, sůl, a vše rychle vyšleháme ručním ponorným mixérem dotuha.

Zdroj: Pařížský mls; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/parizsky-mls [On-line 25.5.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.