- hrubá mouka 270 g
- hladká mouka 280 g
- hera 100 g
- vejce 1 kus
- mletý cukr 170 g
- prášek do pečiva 1 špetka
- mléko 0.5 šálku
Náplň
- krystalový cukr 6 lžic
- 3/8 l mléka 1 dávka
- máslo 250 g
- vanilkový pudink 1 kus
- ořechy 2 hrsti
- kakao 1 dávka
- rum 3 lžíce
Poleva
- mletý cukr 120 g
- stoprocentní tuk (iva) 120 g
- mléko 1 lžíce
- solamyl 1 lžíce
1. Vytvoříme těsto (jako linecké), které rozdělíme na čtyři díly. Na obráceném plechu rozválíme těsto přes celý plech a upečeme v horké troubě. Po upečení tenkým nožem podřízneme a sesuneme na rovnou plochu. Při pečení posledního dílu si připravíme náplň.
2. V kastrole necháme zkaramelizovat 6 lžic krystalového cukru. Až je cukr tekutý a světle hnědý, nalijeme na něj 3/8 l mléka. Když je zkaramelizovaný cukr rozpuštěný, přidáme do kastrolu celé máslo. Po rozpuštění másla vmícháme vanilkový pudink, který jsme si předem rozmíchali v mléce, a necháme ho povařit. Pak přidáme trochu ořechů, kakaa a rumu. Vytvořenou teplou hmotou slepujeme upečené pláty. Slepené pláty přikryjeme plechem a zatížíme. Druhý den řezy polijeme čokoládovou polevou.
3. Polevu mícháme v páře. Necháme rozpustit tuk a pak pomalu přidáme ostatní ingredience. Mícháme tak dlouho, až se na povrchu neobjevuje tuk a poleva je pěkně hladká.
Zdroj: Čokoládový plátkový řez; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladovy-platkovy-rez [On-line 31.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář