- žampiony 250 g
- ořech másla 1 kus
- mouka 2 lžíce
- cibule 1 kus
- houbový/drůbeží bujon 1 kostka
- smetana na vaření 250 ml
- pepř celý i sypký 1 špetka
- kmín 1 špetka
- sůl 1 špetka
- zelená petrželka 1 hrst
- zakysaná smetana 1 kus
- velká bageta 1 kus
Na dně hrnce si necháme rozpustit máslo, na kterém opražíme cibulku, zasypeme ji moukou, opražíme a jíšku opatrně zalijeme vodou – stále mícháme. Potom přidáme očištěné pokrájené žampiony, polévku osolíme, opepříme, přidáme kmín a houby necháme uvařit doměkka. Když máme žampiony měkké, tak polévku rozmixujeme a přidáme smetanu, možná i instantní jíšku, jestli je řídká. V tom případě ještě povaříme. Podáváme s nakrájenou petrželkou a nakrájenou bagetou, kdo chce, může si ještě přidat zakysanou smetanu.
Zdroj: Žampionový jemný krém s bagetou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zampionovy-jemny-krem [On-line 14.6.2012]
Poslední tip, trik či komentář