- 1 vepřového koleno
- 70 g mrkve
- 70 g petržele
- 70 g celeru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce sádla
- 5 stroužků česneku
- mletý pepř
- sůl
- 6 kuliček nového koření
- zelená petrželka
Koleno očistíme a omyjeme. Kůži příčnými a podélnými řezy ostrým nožem nařízneme, do zářezů vetřeme česnek rozetřený se solí, sůl a pepř. Koleno vložíme do kastrolu, přikryjeme poklicí a uložíme přes noc do lednice.
Druhý den koleno vyjmeme a v kastrolu rozehřejeme lžíci sádla a koleno ze všech stran opečeme a vyjmeme. V základu opečeme očištěnou na větší kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer, osmahneme, přidáme lžíci rajského protlaku, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme pár kuliček nového koření, přikryjeme pokličkou a hodinu na mírném ohni dusíme.
Po hodině odkryjeme poklici, vložíme do trouby a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 2 hodiny při 180 °C do úplného změknutí kolena a vytvoření krásné zlatavé barvy a kůrky.
Podáváme s vařenými bramborami sypanými zelenou petrželkou, kysaným zelím, chlebem atp.
Zdroj: Lašské vepřové koleno; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1173 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář