4 porce
- 4 kachní prsa
- snítka rozmarýnu
- mletý pepř
- cognac nebo brandy
- sůl, nejlépe maldonská
Kachní prso nakrojíme na kůži, opepříme, poklademe nasekaným rozmarýnem, důkladně zabalíme a utáhneme do pečicího papíru. Vložíme do trouby a pečeme při 100 °C 35 minut.
Poté vyjmeme a na pánvi opečeme kůží dolů dokřupava.
Na talíři osolíme, nejlépe šupinkatou maldonskou solí.
Zelné pyré
- 1 velká cibule
- 2 lžíce kachního sádla
- ¼ hlávky červeného zelí
- 1 hvězdička badyánu
- 4 hřebíčky
- 1 lžička kmínu
- ½ lžičky mleté skořice
- 80 g cukru
- voda na podlití
- vinný ocet
- mletý pepř
- sůl
Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na sádle, přidáme koření (badyán, hřebíček, kmín), na nudličky nakrájené zelí, zarestujeme, zasypeme cukrem a podlijeme vodou. Dusíme doměkka, vyjmeme badyán rozmixujeme na pyré, které dochutíme, skořicí, octem, pepřem a solí.
Bramborové šišky
- ½ kg brambor
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- cca 200 g hrubé mouky
- 2 lžíce dětské krupičky
- sůl
- 2 lžíce sádla na opečení
Brambory (den předem vařené ve slupce) oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, v míse je osolíme a smícháme s vejcem, mlékem, hrubou moukou, dětskou krupičkou a solí.
Vypracované těsto přendáme na vál posypaný moukou, vytvarujeme z něj hada, krájíme a poté tvarujeme asi 5 cm válečky. Ty vaříme 3−5 minut v osolené vodě. Hotové šišky opečme na sádle.
Zdroj: Kachní kapsa na rozmarýnu se zelným pyré a bramborovými šiškami; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1229-kachni-kapsa-na-rozmarynu-se-zelnym-pyre-a-bramborovymi-siskami/ [On-line 30.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář