2−4 porce
- 1 dl slzovky
- voda na namočení
Na vývar a uvaření slzovky
- 1 l vody
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)
- kousek řasy wakame
- sůl
Slzovku propláchneme a na hodinu namočíme do vody. Poté přidáme očištěnou zeleninu, koření, kousek namočené řasy wakame, špetku soli a vaříme doměkka. Vodu slijeme, můžeme ji vypít nebo použít jako polévkový vývar – v tom případě doporučujeme nechat trochu slzovky jako vložku do polévky, stejně tak naložíme i s uvařenou zeleninou.
Do směsi na placky
- uvařená slzovka
- hladká kukuřičná mouka
- 15 cm pórku
- hrst plocholisté petrželky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 vejce
- sůl
Scezenou a vychladlou slzovku rozmačkáme šťouchadlem na brambory (uvařená a rozmělněná slzovka dobře váže, přestože neobsahuje lepek), přidáme hrst kukuřičné mouky, nadrobno nakrájený pórek, nasekanou petrželku, olej, vejce a sůl.
Z těsta tvarujeme placičky, obalujeme v kukuřičné mouce a na olivovém oleji je opékáme pozvolna z obou stran. Placky podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.
Salát z kořenové zeleniny se semínky
- 2 díly mrkve
- 1 díl celeru
- 1 díl petržele
- semínka lněná a sezamová
- olivový olej
- citronová šťáva
- sůl
Očištěnou zeleninu nastrouháme nahrubo, osolíme a prsty promačkáme. Smícháme s drcenými sezamovými semínky, ochutíme olejem, citronovou šťávou, solí.
Zdroj: Placky ze slzovky s pórkem a bylinkami; ČT – Kluci v akcihttp://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1248-placky-ze-slzovky-s-porkem-a-bylinkami/ [On-line 04.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář