4 porce
- 600 g hovězí loupané plece
- tříbarevný mletý pepř
- hrubozrnná mořská sůl
- 600 g kachního sádla
- směs sekaných bylinek (tymián, bazalka, rozmarýn, petrželka)
Maso osolíme a opepříme čerstvě drceným pepřem, dobře vpracujeme do masa. Maso opečeme na troše kachního sádla z obou stran a vyjmeme.
Maso obalíme v nasekaných bylinkách a vložíme je do pekáče s kachním sádlem. Pečeme pozvolna ve vyhřáté troubě při 125 °C 3−4 hodiny. Během pečení otáčíme, nádobu nepřiklápíme. Po upečení vyjmeme, porcujeme a podáváme s nádivkou a přeléváme omáčkou s houbami – viz níže.
Bylinková nádivka
- 400 g starších žemlí
- 4 vejce
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- 300 g špenátových listů
- 2 hrsti čerstvých bylinek
- muškátový oříšek
- sůl
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
Žemle nakrájíme na malé kostičky, navlhčíme mlékem, přidáme žloutky, ochutíme muškátovým oříškem a solí a necháme prosáknout. Pro zjemnění můžeme přidat i rozpuštěné máslo, ale není podmínkou. Poté vmícháme špenát (máme-li mladý, dáváme čerstvý, starší výhonky spaříme a vymačkáme, rozmražený taktéž vymačkáme) a nasekané čerstvé bylinky, na závěr pevný sníh z bílků. Vložíme do pečicí nádoby vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme dozlatova při 180 °C.
Houbová šťáva
- výpek z masa
- 1 cibule
- 500 g čerstvých lesních hub
- drcený kmín
- sůl
- 30 g másla
Očištěné houby nakrájíme na hrubší kousky, cibuli na kostičky.
Z masa odebereme výpek a opečeme na něm houby s cibulí, přidáme kmín, osmahneme a po chvilce odstavíme. Na závěr osolíme a zjemníme máslem.
Zdroj: Pečená hovězí loupaná plec s bylinkovou nádivkou a houbovou šťávou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1323-pecena-hovezi-loupana-plec-s-bylinkovou-nadivkou-a-houbovou-stavou/ [On-line 22.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář