Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- Špetka soli
- Voda
- 2 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- 150 sýra (ementál, gouda nebo kozí)
- 300 g listového špenátu
- Šalotka
- Lžíce másla
- Sůl
- Pepř
- Mletý pepř
Na vál nasypeme 200 g hladké mouky. Do mouky přidáme špetku soli a na kostky nakrájené máslo. Máslo začneme postupně zapracovávat do mouky, pokud je potřeba, přilijeme vodu. Máslo by mělo být vychlazené z lednice. Hněteme, dokud se všechny ingredience důkladně nespojí.
Těsto rozválíme na tloušťku přibližně 3 mm. Mezitím vyložíme formu pečícím papírem. Těsto přeneseme do formy a přebytečné okraje odkrojíme. Na videu uvidíte, jak se tvoří ozdobné okraje. Těsto necháme předpéct asi na 3 minuty.
Připravíme náplň: dáme pánev na oheň a vsypeme do ní zbytek másla a šalotku. Mezitím do misky strouháme sýr.
Do pánve přidáme špenát, sůl a pepř. Necháme 20 vteřin zavadnout a sundáme, aby špenát nepustil všechnu vodu. Do misky k sýru rozklepneme vejce a vlijeme smetanu. Do směsi nastrouháme muškátový oříšek.
Na dno koláče rozložíme část sýrové směsi. Pak do koláče přendáme špenát. Zalijeme zbytkem sýrové směsi Vložíme do trouby a pečeme při 190 °C zhruba 20 minut.
Když chceme přípravu koláče urychlit, můžeme použít chlazené těsto z obchodu.
Zdroj: Slaný koláč se špenátovou náplní; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1630-slany-kolac-se-spenatovou-naplni/ [On-line 19.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář