2 porce
Ingredience
- 3 kuřecí stehna
- 100 g slaniny
- 250 g kořenové zeleniny
- 100 g šalotky
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce rybízové marmelády nebo povidel
- Slepičí vývar
- 5 dl suchého červeného vína
- Sůl
- Černý pepř
- Tymián
- Rozmarýn
- Bagetka na servírování
Vezmeme si stehna a v místě velkého kloubu nařízneme kůži a maso. Poté oddělíme paličky a horní stehna. Maso na dolních stehnech podél kosti nařízneme a vykostíme. Plátky mas si zatím schováme do lednice.
Z paliček začneme připravovat kuřecí stehna ala coq au vin. Nakrájíme kořenovou zeleninu, šalotku a začneme restovat na rozpáleném oleji. Později přidáme nakrájenou slaninu, česnek, bylinky a kuře.
Do základu vlijeme kuřecí vývar a víno. Vaříme bez poklice 10 minut a dále pod tlakem 45 minut, nebo hodinu a půl v normálním hrnci.
Stehýnka vyndáme z hrnce. Omáčku propasírujeme a stehýnka do ní vrátíme a prohřejeme. Až bude jídlo hotové, přidáme marmeládu. Servírujeme s bagetkou.
Chilli papričky upravují trávení a zlepšují peristaltiku střev. Působí jako přírodní antibiotikum a snižují hladinu krevního cukru.
Zdroj: Kuřecí paličky „ala coq au vin“; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1655-kureci-palicky-ala-coq-au-vin/ [On-line 19.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář