2 porce
Ingredience
- 200 g cizrny (24 hodin namočené)
- 1 l vody
- 10 g jedlé sody
- 150 g tahini pasty
- 2 citrony
- 2 stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- Mletá paprika
- 1 svazek zelené petržele
- Pita chléb
Máme připravenu namočenou a propláchnutou cizrnu. Nasypeme ji do hrnce, zalijeme vodou a vsypeme špetku sody. Cizrnu přivedeme k varu a vaříme ji, dokud nezměkne. To poznáme podle toho, že se odlupují slupky. Uvařenou cizrnu slijeme a necháme vychladnout, nejlépe v ledové vodě.
Cizrnu vsypeme do mixeru, pár kuliček necháme stranou na ozdobu. Začneme mixovat, přiléváme tekutinu. Vymačkáme šťávu z citronu a oloupeme česnek. Do umixované cizrny dáme tahini pastu. Přidáme česnek, vymačkanou citrónovou šťávu, sůl a hned promixujeme.
Humus dáme do misek a uprostřed vytlačíme důlek, do kterého nakapeme olej. Posypeme nasekanou petrželí a mletou paprikou. Ozdobíme kuličkami vařené cizrny. A může se prostírat.
Zdroj: Humus; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1686-humus/ [On-line 20.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář