Pro 4 osoby:
- 500 g kapusty
- sůl
- 2 mrkve
- 4 rajčata
- 3 šalotky
- 2 lahůdkové cibulky
- 3 lžíce oleje
- 400 g mletého masa
- 2 lžíce petrželky
- pepř
- 1 balení bramborové kaše v prášku
- 50 g másla
- 100 g goudy
- 2 cibule
1. Kapustu očistíme, omyjeme, nakrájíme na tenké nudličky a asi 5 minut vaříme v osolené vodě. Slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Mrkev omyjeme a oloupeme. Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a odstraníme semínka, šalotky oloupeme. Vše nadrobno posekáme. Lahůdkové cibulky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka.
2. Mrkev a šalotku krátce osmahneme na oleji. Přidáme mleté maso a za častého míchání je propečeme. Pak vložíme rajčata a lahůdkové cibulky a krátce osmahneme. Nakonec vmícháme kapustu a petrželku a vše osolíme a opepříme.
3. Troubu předehřejeme na 220°C (horkovzdušnou na 200°C). Bramborovou kaši připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do ní 20 g másla a 50 g sýra. Čtyři menší zapékací formy vymažeme máslem a rozdělíme do nich mleté maso. Navrch vytvoříme čepici z bramborové kaše a posypeme zbylým strouhaným sýrem. Formy uložíme na rošt v troubě a zapékáme asi 20 minut.
4. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a za častého míchání ji opečeme na zbylém másle dozlatova. Formy vyjmeme z trouby a pokrm posypeme kolečky cibule a podáváme.
Poslední tip, trik či komentář