Suroviny:
- dvě velké hrsti rukoly
- asi 1/2 hlávky ledového salátu
- 2 pomeranče, oloupané i od vnitřních bílých slupek
- 1 čerstvý fenykl, nakrájený na plátky
- 150 g fety, na kostičky
- hrst jader vlašských ořechů nebo dle vaší chuti, nasucho opražené
Na zálivku:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce hořčice (ideálně dijonské)
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na krutony:
- 2 ks bílého pečiva nakrájeného na malé kostičky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- mletý rozmarýn
Nejprve připravte krutony – na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte pečivo (raději jiný než toastový chléb – drobí se), osolte, přidejte pepř a mletý rozmarýn, a na středním plameni opékejte za častého promíchávání, dokud nebudou krutony zlatavé po všech stranách. Když jsou hotové, nechte je klidně vychladnout na pánvi (žádný přebytečný olej vám tam jistě nezbyl).
V další pánvi opražte nasucho ořechy a odložte stranou.
Smíchejte v míse rukolu, ledový salát natrhaný na kousky, dílky pomeranče bez bílé blanky (dílky vyřízněte ze slupek), nakrájený fenykl a opražené ořechy.
Pak vyšlehejte metličkou zálivku z oleje, medu, hořčice, balzamika, soli a pepře, nalijte ji na salát a promíchejte. Pak na salát navrstvěte kostičky fety. Krutony je ideální podávat zvlášť v hezké misce, aby si každý mohl nandat přímo na svůj salát – pokud je dáte na salát předem, hrozí, že zvlhnou a už nebudou tak křupavé.
Zdroj: Středomořský salát; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/recepty-s-vuni-leta-od-karoliny-domaci-kucharky [On-line 28.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář