Suroviny:
- 4 filety z lososa po 150 -200g
- 2 lžíce olivového oleje
- mořská sůl a čerstvě drcený pepř
- klínky z 1 citronu k podávání
Na pesto:
- 1 šálek lístků čerstvého kopru
- mořská sůl
- 1 stroužek česneku, oloupaný
- 50 g vyloupaných vlašských ořechů (můžete použít i mandle)
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 60 – 80 ml extra panenského olivového oleje
Bramborové lupínky:
- 600 – 800 g brambor typu B, oloupaných nebo pořádně vydrhnutých kartáčkem
- 2 lžíce olivového oleje
- mořská sůl
Nejdřív si připravte pesto: V mixéru promixujte několika pulsy kopr se špetkou soli. Přidejte všechny přísady, nakonec přilijte 3 lžíce oleje a rozmixujte na pastu. Ochutnejte, a podle potřeby přisolte, přilijte ještě trochu oleje a znovu krátce promixujte.
Rozehřejte nepřilnavou nebo grilovací pánev, potřete ji olejem a lososa opečte na olivovém oleji – nejprve stranou s kůží dolů cca 4 minuty podle výšky masa, poté další 4 minuty po druhé straně. Opečeného lososa přesuňte na talíř kůží dolů. Osolte a opepřete. Na porce rozdělte koprové pesto a podávejte s bramborovými lupínky a klínky citronu.
Bramborové lupínky: brambory (klidně i se slupkou, je-li hezká) nakrájejte na cca 2-4 mm silné plátky. Dejte je do mísy se studenou vodou, nechte cca 20 minut stát a pak ještě dvakrát propláchněte čistou studenou vodou. Plátky brambor nechte okapat v cedníku, pak je vyklopte na čistou utěrku a vysušte, klidně použijte ještě druhou utěrku. Pak je dejte zpátky do mísy, kterou jste mezitím vypláchli a osušili, přidejte olivový olej a důkladně promíchejte, aby se plátky obalily olejem ze všech stran. Mezitím si rozpalte troubu na 200°C. Vyložte plech pečicím papírem a rozložte na něj bramboryv jedné vrstvě. Dejte péct cca na 30 minut, až budou krásně zlatavé. Až poté je osolte a co ihned podávejte.
Zdroj: Losos s koprovým pestem & bramborové lupínky pečené na plechu; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/rozmanite-chute-babiho-leta-podle-karoliny-domaci-kucharky [On-line 07.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář