Suroviny:
- 700 g moučných brambor uvařených ve slupce
- 1 vejce
- 220 – 250 g hrubé mouky + na vál
- sůl
- asi 200 g švestkových povidel
- 1 -2 lžíce rumu nebo slivovice
- 100 g marcipánu
- 80 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 80 – 100 g strouhanky na posypání
Uvařené brambory oloupejte, nechte vychladnout a nastrouhejte nebo prolisujte do mísy. Pak je spojte s vajíčky, moukou, špetkou soli a vypracujte hladké těsto. Přendejte ho na vál posypaný moukou, rozválejte na placku o síle 2 – 3 mm, a budu vykrajovat kolečka rozkrájejte na čtverce o hraně asi 5 – 6 cm. Povidla si promíchejte s alkoholem. Doprostřed každého čtverce dejte trošku povidel a lžičkou nebo nožem odkrojte trošku marcipánu (můžete si ho nakrájet předem, ať se pak nezdržujete), položte ji na povidla. Spojte protilehlé okraje a vytvořte malý šáteček. Okraje pečlivě stlačte k sobě, aby se spojily a zarovnejte rádýlkem nebo je zpevněte několikerým přitlačením vidličky. Na pánvi si na jedné lžíci másla opečte strouhanku dozlatova, a zbytek másla rozpusťte v kastrůlku.
Do hrnce dejte hodně vody, mírně ji osolte a přiveďte k varu. Taštičky vkládejte do vroucí vody a vařte 5 – 7 minut. Pak je opatrně vyberte děrovanou podběračkou, rozdělte na talíře, posypejte opečenou strouhankou, polijte rozpuštěným máslem a poprašte moučkovým cukrem. Skvělý dezert i sladký hlavní chod.
Zdroj: Povidlové taštičky s marcipánem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/klasicke-recepty-s-malym-prekvapenim [On-line 09.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář