reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou

Pikantní pečená vepřová žebírka:

  • 2 kg syrových masitých vepřových žebírek
  • asi 200 ml piva na podlití

Na marinádu:

  • 5 lžic řepkového oleje
  • 2 lžíce jemné dijonské hořčice
  • 4 stroužky česneku, prolisovaného
  • 3 lžičky soli
  • 1 rovná lžička čerstvě mletého pepře
  • 2 rovné lžičky mletého koriandru
  • asi 1/2 mletého chilli (dle chuti, doporučuji hodně)
  • 2 – 3 lžíce medu
  • 2 lžíce worchesterové omáčky
  • 3 lžíce rajského protlaku (malá konzerva)

Žebírka (omytá a osušená) rozkrojte mezi žebry na menší kusy.

V míse smíchejte všechny suroviny na marinádu. Pak žebírka z obou stran touto marinádou potřete, narovnejte je do uzavíratelné nádoby nebo mísu přetáhněte folií a dejte ideálně na noc do chladničky.

Druhý den si rozpalte troubu na 220°C, žebírka vyrovnejte na velký pekáč a mírně podlijte pivem. Vložte do trouby, krátce zapečte a pak snižte teplotu na 150°C. Zakryjte alobalem nebo poklicí a pečte dvě hodiny (během této doby dvakrát žebírka polijte vypečenou šťávou). Když je maso měkké (vyzkoušejte to tím, že kousek odkrojíte a sníte) odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 200°C a pečte ještě tak dlouho, než bude na mase krásná zlatavá krustička. Pozor, marináda se ráda připaluje i když maso ještě není hotové, proto pečení bez alobalu nechte až na závěr.

Servírujte s domácí chilli majonézou a chlebem. Dětem ale rozhodně dejte spíš kečup – k tomuto jídlu je i gurmány povolený…

Domácí chilli majonéza:

  • 2 velké žloutky
  • 1/2 lžičky soli
  • čertsvě mletý pepř
  • 1 lžička jemné dijonské hořčice (postupně vyzkoušejte různé druhy)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 60 ml olivového oleje
  • 200 ml řepkového oleje

Na dochucení:

  • 1 červená chilli paprička
  • 1 malý stroužek česneku, nemusí být
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • kapka medu, nemusí být
  • hrst lístků koriandru nebo pažitka

Důležité je, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Myslete na to předem a dvě hodiny před přípravou majonézy si do misky na kuchyňskou linku připravte žloutky, vyndejte si i všechny ostatní ingredience, které míváte v ledničce.

Začněte tím, že si žloutky v misce rozšleháte metlou se solí, pepřem a hořčicí. Když máte jednolitou hmotu, přidejte do ní i citronovou šťávu a znovu vymíchejte dohladka. Smíchejte se oba oleje a začněte opravdu po kapkách přidávat do žloutkové hmoty. Zpočátku postupujte velmi opatrně a každou další kapku přidávejte až ve chvíli, kdy se ta předchozí zcela rozplynula ve hmotě. Teprve ve chvíli, kdy emulze začne světlat a houstnout – tedy začne vám vzdáleně připomínat majonézu – můžete olej lít velmi mírným pramínkem. Ke konci zjistíte překvapivou věc – čím více oleje jste přidali, tím je majonéza hustší… Nebojte se tedy postupně vmíchat celých doporučených 260 ml.

Majonézu ochuťte chilli pastou, trochou soli, chcete-li, pepřem a nakonec vmíchejte nahrubo nasekané lístky koriandru.

Prima tip: místo chilli pasty do majonézy nasekejte čerstvou červenou chilli papričku klidně i bez semínek.

Zdroj: Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-pro-certy-andely-od-karoliny-domaci-kucharky  [On-line 30.11.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.