reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Slané koláčky s červenou řepou a kozím sýrem a se sýrem a bramborami

Suroviny:

  • 2 pláty listového vyváleného těsta na papíře (1 – 2 balení podle firmy)

Na náplň s řepou:

  • 2 – 3 střední bulvy červené řepy
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1-2 snítky tymiánu
  • 120 g kozího sýra
  • mořská sůl

Na náplň s bramborami:

  • 3 – 4 větší brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g tvrdého dobře rozpouštějícího se sýra dle vaší chuti – např. ementál, čedar,
  • 1-2 snítky rozmarýnu
  • barevný drcený pepř

Na dokončení:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 2-3 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • mořská sůl
  • 4 malé hrsti rukoly nebo řepných lístků

Řepy omyjte osušte, zabalte do alobalu a upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů doměkka, trvá to 30 – 60 minut, podle velikosti řepy. Měkké řepy nechte trochu zchladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky.

Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vsypte na minutu až dvě do hrnce s vroucí osolenou vodou. Slijte a nechte pořádně okapat. Olej promíchejte s prolisovaným česnekem. Plátky brambor promíchejte v míse s částí ochuceného oleje, trochu si nechte na potření těsta.

Z jednoho plátu těsta vykrojte 10 -12 cm kola miskou nebo vykrajovátkem, vyznačte okraje a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem. Koláčky potřete česnekovým olejem, rozdělte na ně nahrubo nastrouhaný sýr, poklaďte plátky brambor , posypte lístky rozmarýnu a drceným pepřem.

Vykrojte stejná kola těsta i z druhého plátu, vytvarujte okraje. Na těsto rozložte plátky řepy do vějíře, tak aby se překrývaly. Prošlehejte med, olej, citronovou šťávu a nasekané lístky tymiánu a směsí potřete plátky řepy. Na řepu rozdělte kousky kozího sýra.

Pečte v troubě rozpálené na 200 stupňů asi 15 minut, dokud těsto nezezlátne a sýr nerozpeče.

Koláčky posypte mořskou solí, ty s řepou doplňte salátovými lístky se zálivkou z medu, balzamikového octa a oleje a bramborové osolte, zakápněte olejem a ozdobte ještě rozmarýnem a pepřem.

Prima tip: Řepy můžete i uvařit neoloupané ve vodě nebo upéct v alobalu oloupané – jak to máte rádi. Můžete také použít již uvařené řepy. Prodávají se vakuované a ušetříte tím čas.

Zdroj: Slané koláčky s červenou řepou a kozím sýrem a se sýrem a bramborami; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-pro-certy-andely-od-karoliny-domaci-kucharky  [On-line 30.11.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.