Suroviny:
- 2 pláty listového vyváleného těsta na papíře (1 – 2 balení podle firmy)
Na náplň s řepou:
- 2 – 3 střední bulvy červené řepy
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1-2 snítky tymiánu
- 120 g kozího sýra
- mořská sůl
Na náplň s bramborami:
- 3 – 4 větší brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 150 g tvrdého dobře rozpouštějícího se sýra dle vaší chuti – např. ementál, čedar,
- 1-2 snítky rozmarýnu
- barevný drcený pepř
Na dokončení:
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce balzamikového octa
- 2-3 lžíce medu nebo javorového sirupu
- mořská sůl
- 4 malé hrsti rukoly nebo řepných lístků
Řepy omyjte osušte, zabalte do alobalu a upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů doměkka, trvá to 30 – 60 minut, podle velikosti řepy. Měkké řepy nechte trochu zchladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky.
Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vsypte na minutu až dvě do hrnce s vroucí osolenou vodou. Slijte a nechte pořádně okapat. Olej promíchejte s prolisovaným česnekem. Plátky brambor promíchejte v míse s částí ochuceného oleje, trochu si nechte na potření těsta.
Z jednoho plátu těsta vykrojte 10 -12 cm kola miskou nebo vykrajovátkem, vyznačte okraje a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem. Koláčky potřete česnekovým olejem, rozdělte na ně nahrubo nastrouhaný sýr, poklaďte plátky brambor , posypte lístky rozmarýnu a drceným pepřem.
Vykrojte stejná kola těsta i z druhého plátu, vytvarujte okraje. Na těsto rozložte plátky řepy do vějíře, tak aby se překrývaly. Prošlehejte med, olej, citronovou šťávu a nasekané lístky tymiánu a směsí potřete plátky řepy. Na řepu rozdělte kousky kozího sýra.
Pečte v troubě rozpálené na 200 stupňů asi 15 minut, dokud těsto nezezlátne a sýr nerozpeče.
Koláčky posypte mořskou solí, ty s řepou doplňte salátovými lístky se zálivkou z medu, balzamikového octa a oleje a bramborové osolte, zakápněte olejem a ozdobte ještě rozmarýnem a pepřem.
Prima tip: Řepy můžete i uvařit neoloupané ve vodě nebo upéct v alobalu oloupané – jak to máte rádi. Můžete také použít již uvařené řepy. Prodávají se vakuované a ušetříte tím čas.
Zdroj: Slané koláčky s červenou řepou a kozím sýrem a se sýrem a bramborami; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-pro-certy-andely-od-karoliny-domaci-kucharky [On-line 30.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář