Suroviny:
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce krupicového cukru
- 300 ml světlého 10° piva
- 0,5 kg hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička drceného fenyklu
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 cibule
- 100 ml slunečnicového oleje
- 100 g černých oliv bez pecek
- 100 g sušené tyrolské šunky
Nejprve si osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku na oleji.
Droždí rozmícháme s cukrem a vymícháme na kašičku, přidáme teplé pivo, mouku, sůl, drcené koření, osmaženou cibuli, na nudličky nakrájenou sušenou šunku a celé olivy. Vypracujeme kompaktní těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Z těsta vytvarujeme bochník, bagetu nebo jiné tvary, vložíme na plech vyložený pečicím papírem, necháme ještě 15 minut vykynout a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C 15−20 minut dozlatova.
Zdroj: Pivní chléb se špekem, cibulí a olivami; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1700-pivni-chleb-se-spekem-cibuli-a-olivami/ [On-line 23.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář