Těsto
- 100 g másla
- špetka soli
- 75 g moučkového cukru
- 220 g hladké mouky
- 2 g prášku do pečiva
- 1 vejce
Náplň
- 200 g krupicového cukru
- 100 g másla
- 1 vanilkový lusk
- 1,2 kg kyselých jablek
Máslo rozpustíme, odstavíme a metličkou vmícháme moučkový cukr, sůl, mouku s kypřicím práškem. Na závěr vmícháme vejce. Hladké kompaktní těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 1 hodinu v lednici.
Poté je vyválíme do tvaru dna pečicí nádoby (o maličko menší, těsto po upečení trochu nabude), v níž se budou péct jablka.
Těsto vložíme na plech, zlehka na několika místech propícháme vidličkou a upečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova (cca 10 minut).
V pečicí nádobě rozpustíme cukr na karamel, vmícháme máslo, napůl rozkrojený vanilkový lusk a odstavíme.
Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na širší měsíčky (asi na 1/6) a úhledně naskládáme na připravený karamel tak, aby mezi jablky nebyla volná místa.
Vložíme na dno vyhřáté trouby a při 160 °C pečeme 1 hodinu.
Necháme zchladnout, na jablka přiklopíme upečený korpus, opatrně přimáčkneme a obrátíme. Pokud myslíte, že se karamel přilepil na nádobu, stačí před konečnou fází trochu nahřát, poté přiklopit a převrátit.
Zdroj: Obrácený jablečný koláč; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1747-obraceny-jablecny-kolac/ [On-line 31.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář