- 1 kuře, naporcované na 8 kusů (můžete použít i stehna, ale takhle má každý na výběr…)
- po 1 lžíci sušené levandule, rozmarýnu a tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 50 ml olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- cca 150 ml růžového vína
Kousky masa dejte do mísy. V hmoždíři utlučte květy levandule a ostatní bylinky, Česnek nakrájejte na tenké plátky. V míse si umíchejte směs oleje, soli, pepře, citronové šťávy, medu, česneku, vína a všech utlučených bylinek. Vložte maso a promíchejte se směsí tak, aby jí byly všechny kousky kuřete obalené. Pak mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc marinovat.
Druhý den si rozpalte troubu na 160°C. Marinované kuře přendejte do pekáčku pěkně úhledně kůží nahoru a přelijte ho zbylou marinádou. Pekáček zakryjte (pokud nemáte poklici, použijte alobal). Neotvírejte a pečte 90 minut, nebo podle potřeby doměkka. Pak odkryjte poklici, maso pečlivě polijte šťávou, případně podlijte dalším vínem nebo trochou vody, zvyšte teplotu na 180°C a pečte ještě cca 20 minut “na barvu”.
Podávejte se šťouchanou dýní s bylinkami.
Zdroj: Karolína, domácí kuchařka: Ozvěny Středomoří; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-ozveny-stredomori[On-line 1.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář