reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Rybí polévka s ouzem

  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 4 brambory
  • 1 menší pórek
  • 5 lžic olivového oleje
  • 400 g filetů ryby s bílým pevným masem bez kostí kůže
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1bobkový list
  • špetka šafránu
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 -2 červené chilli papričky nebo chilli pasta (harrissa atd.)
  • 100 ml kysané smetany
  • bílý chléb nebo bageta na krutony
  • podle chuti ouzo
  • čerstvý tymián a/nebo petrželka

Ve velkém kastrolu na 3 lžících olivového oleje opečte jemně nakrájený česnek a cibuli. Oloupejte mrkev a brambory a oboje pokrájejte na malé kousky (i ty bramborové by neměly mít hranu větší než 2 cm). Přidejte k cibuli a všechno dohromady na mírném plameni opékejte cca 10 minut za občasného zamíchání. Těsně před koncem přidejte očištěný pórek pokrájený na kolečka.

Rybu pokrájejte na větší kousky, polovinu z nich dejte do hrnce, přidejte mletou papriku, osolte, opepřete a opékejte cca 3 minuty. Pak zalijte bílým vínem, přidejte bobkový list, šafrán, sušený tymián, pokrájenou očištěnou chilli papričku, a nechte vše pár minut podusit. Pak nařeďte litrem ohřáté vody a vše cca 10 minut vařte (indikátorem konce budou měkké brambory).

Mezitím pokrájejte pečivo na kostky a opečte je na pánvi na lžícivolivového oleje, osolte je. Když je pečivo zlatavé a křupavé, vyndejte ho z pánve a dejte na stranu. Pánev očistěte, dejte na ni opět trochu oleje a opečte druhou polovinu ryby pokrájené na kousky – z každé strany jen cca 2-3 minuty podle tloušťky. I tu osolte.

Hotovou polévku nalijte do talířů. Doprostřed talíře dejte kopeček kysané smetany, kolem něj naklaďte opečené kousky ryby z pánve, ozdobte čerstvými bylinkami a až na stole ať si každý přidá krutony (aby se zbytečně nemáčely). Na stůl postavte lahvičku ouza a lžíci, ať si každý dá podle své chuti.

Tip: Nedůvěřivým doporučuji nejprve trochu ouza kápnout přímo na lžíci s polévkou – tuším že až ochutnají, dají si druhou dávku přímo do polévky. Doporučená dávka ouza do talíře polévky je jedna čajová lžička.

Zdroj: Karolína, domácí kuchařka: Ozvěny Středomoří; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-ozveny-stredomori[On-line 1.11.2016]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


tři − 1 =


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.