Suroviny:
- 350 – 400 g gorgonzoly dolce
- 250 g mascarpone
- 3 lžíce jader vlašských ořechů, nasekaných na větší kousky a orestovaných
- 2 lžíce lískových ořechů, nahrubo překrájených a orestovaných
- 3 lžíce sušených meruněk, propláchnutých, osušených a pokrájených
- Hrst sušených fíků a datlí, část pokrájených a část k podávání
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1 lžička medu
- čerstvě drcený barevný pepř
- (k podávání pečivo, políček)
Všechny ořechy překrájejte nahrubo a nasucho orestujte na pánvi, mají výraznější chuť. Odtavte a nechte vychladnout. Meruňky opláchněte horkou vodou, osušte, nakrájejte nadrobno. Menší polovinu fíků a datlí také pokrájejte na kousky.
Asi 150 g mascarpone promíchejte v misce s ořechy, meruňkami, s menší částí datlí a fíků, pepřem a medem.
V druhé misce smíchejte zbytek mascarpone s kousky gorgonzoly.
Formu vyložte potravinovou fólií tak, aby vám na stranách přečnívala. Na dno dejte vrstvu utvořenou z poloviny sýrové směsi, na ni vrstvu ořechovo-ovocné směsi a zakončete další sýrovou vrstvou. Zakryjte přečnívající fólií a dejte na několik hodin do chladničky.
Před podáváním odkryjte horní část fólie znovu do stran a terinu opatrně vyklopte na prkénko. Podávejte se zbylými datlemi, fíky, tymiánem. Doplňte polníčkem, pečivem a čatný, chcete-li.
Tip: Na jaře a v létě nahraďte datle a fíky mladými světlými lístky fialek, sedmikrásek, bršlice, řebříčku, kontryhele, maliní a jiných oblíbených jedlých divokých bylin
Zdroj: Sýrová terina s ořechy, sušeným ovocem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-doma-je-hezky [On-line 21.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář