reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Chleba domácí s kváskem

Kvásek:
200 g žitné chlebové mouky, přidáme navršenou lžíci bramborového škrobu (solamyl). Do 150 ml vlažné vody dáme 1 lžičku cukru moučky, 1 vrchovatou lžičku sušeného žitného kvásku a kostku droždí (42 g). Vše promícháme a necháme v klidu až začnou kvasinky pracovat (15 minut) Do promíchané mouky s bramborovým škrobem vlejeme připravené droždí a přidáme 150 ml vlažné vody. Vše zpracujeme v řídké těstíčko. Nádobu přikryjeme (utěrkou) a necháme v teple nejméně 15 hodin.
Těsto:
Do kvásku přidáme 100 g žitné chlebové mouky, 300 g pšeničné chlebové mouky (nebo 300 g pšeničné mouky hladké – polosvětlá klasic T650), 2 lžičky soli, 3 vrchovaté lžičky celého kmínu, 3 lžíce jedlého oleje a 110 ml vlažné vody. Vypracujeme tužší těsto tak, aby se odlepovalo od nádoby. Přikryjeme a v teple necháme kynout 30 minut, když předtím jsme těsto poprášili hladkou moukou. Vykynuté těsto znovu propracujeme a utvoříme požadovaný tvar chleba. Chléb položíme na plech posypaný hladkou moukou a necháme 10 – 15 minut kynout. Pozor, aby se těsto nerozteklo!!!
Pečení:
(do trouby položíme nádobu s vodou předem ohřátou na 100oC)
Po vykynutí potřeme chléb vlažnou vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 250oC, při této teplotě pečeme 10 – 15 minut. Poté snížíme teplotu na 200oC a dopečeme chléb do doby 60 minut. (Po 40 minutách pečení chleba vytáhneme a potřeme vodou z nádoby, která byla v troubě.) Po upečení chleba znovu potřeme vodou z nádoby.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.