4 porce
- 20 dkg mletého máku
- 12 dkg cukru
- 3 polévkové lžíce medu
- 3 vajíčka
- 4 dkg mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 1 balení vanilkového cukru
- 5 polévkových lžic oleje
- 4 polévkové lžíce vody
- 4 polévkové lžíce vína Cuvée Premium Selection
- 1 citron
- 1 hrst rozinek máčených ve víně
- 30 dkg odpeckovaných višní
- 10 dkg čajového másla
- 1 špetka mletého hřebíčku
Vajíčka rozklepneme, žloutky a bílky od sebe oddělíme. Žloutky důkladně utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a lžící medu. Přidáme strouhanou citronovou kůru, máčené rozinky, olej, vodu a víno, načež všechno dokonale smícháme. K této hmotě pak přisypeme mletý mák, hřebíček, mouku a prášek do pečiva, a aby bylo těsto vláčnější, k tomu mu dopomůžeme tuhým sněhem ušlehaným z vaječných bílků.
Hotové těsto potom plníme do forem na suflé, vymazaných máslem, a při teplotě 160 °C je pečeme 15-20 minut.
Višňový sós si vyrobíme tím způsobem, že nejprve zkaramelizujeme med, na který pak vhodíme višně zbavené pecek. 10-15 minut vaříme, potom omáčku rozmixujeme a přecedíme. Dokud je ještě horká, přimícháme k ní máslo, načež ji necháme úplně vychladnout.
Před podáváním nalijeme na talíř porci višňového sósu a doprostřed postavíme makový dortík. Můžeme jej také ozdobit meduňkou.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3628
Poslední tip, trik či komentář