4 porce
- 1 dýně
- 2 balení závinového těsta
- 40 dkg mletého máku
- 5 vajíček
- 15 dkg másla
- 1 dl medu
- 10 dkg delikatesních zlatých hrozinek
- 2 dl vína „tokaji aszú”
- 1 limetka
- 1 citron
- 20 dkg mletých sušenek
- 30 dkg krystalového cukru
- práškový cukr
Cukr a mák zalijeme trochou vody a uvaříme si krém. Přilijeme k němu citronovou šťávu a rozvaříme v něm nahrubo nastrouhanou dýni. Přidáme hrozinky máčené v tokajském víně a polovinu mletých sušenek. Všechno důkladně smícháme a vzniklou hmotu necháme vychladnout.
Až vychladne, přidáme k ní tuhý sníh, který si ušleháme z vaječných bílků.
Pláty závinového těsta rozložíme na navlhčené utěrce. Po vrstvách je potřeme máslem, posypeme mletými sušenkami, naplníme makovou náplní a svineme.
V předehřáté troubě pečeme při teplotě 160 °C. Doba pečení 20-25 minut.
Ohřejeme si med, nastrouháme do něho kůru z citronu a limetky, a tak získáme polevu, kterou budeme závin polévat těsně před podáváním. Na stole ještě každou nabízenou porci posypeme práškovým cukrem.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3753
Poslední tip, trik či komentář