reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí koblihy

  • 250 ml mléka
  • 35 g droždí
  • 80 g moučkového cukru
  • 400 g hrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce rumu
  • sůl
  • zavařenina na plnění
  • tuk na smažení

V části vlažného mléka rozmícháme droždí, lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Dobře promícháme a necháme vzejít kvásek. Změklý tuk utřeme s cukrem, postupně přidáváme žloutky, mouku, rum, kvásek, sůl a vlažné mléko. Zaděláme těsto. Těsto se nesmí lepit na vnitřní strany mísy. Na povrchu lehce poprášíme moukou, zakryjeme a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a rozválíme na plát asi 1 cm silný. Na půlce těsta vyznačíme kulatým tvořítkem kolečka. Do středu koleček dáme lžičku zavařeniny a překlopíme druhou půlkou těsta. Kolem vyvýšených míst náplně prsty těsto přimáčkneme, aby se oba plátky dobře spojily. Potom stejným tvořítkem koblihu vykrojíme. Koblihy přikryjeme a necháme ještě asi dvacet minut kynout. Ve fritéze nebo v pánvi s vyšší vrstvou tuku malým kouskem těsta vyzkoušíme správnou teplotu – musí se hned po vhození smažit. Koblihy oprášíme od mouky, aby se mouka nepřipalovala, a vrchní stranou dolů vložíme do tuku. Koblihy musejí být do poloviny potopené a nesmějí se vzájemně dotýkat, aby nabyly. Asi po dvou minutách, když jsou koblihy usmažené, je obrátíme a dosmažíme. Koblihy dáváme do tuku vždy najednou a během smažení žádné nepřidáváme. Jen tak se koblihy pěkné nafouknou. Před vložením další várky přidáme kousek čerstvého tuku, aby se rozpálený tuk trochu zchladil.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.