- 250 ml mléka
- 35 g droždí
- 80 g moučkového cukru
- 400 g hrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 60 g másla
- 3 žloutky
- 3 lžíce rumu
- sůl
- zavařenina na plnění
- tuk na smažení
V části vlažného mléka rozmícháme droždí, lžíci cukru a dvě lžíce mouky. Dobře promícháme a necháme vzejít kvásek. Změklý tuk utřeme s cukrem, postupně přidáváme žloutky, mouku, rum, kvásek, sůl a vlažné mléko. Zaděláme těsto. Těsto se nesmí lepit na vnitřní strany mísy. Na povrchu lehce poprášíme moukou, zakryjeme a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a rozválíme na plát asi 1 cm silný. Na půlce těsta vyznačíme kulatým tvořítkem kolečka. Do středu koleček dáme lžičku zavařeniny a překlopíme druhou půlkou těsta. Kolem vyvýšených míst náplně prsty těsto přimáčkneme, aby se oba plátky dobře spojily. Potom stejným tvořítkem koblihu vykrojíme. Koblihy přikryjeme a necháme ještě asi dvacet minut kynout. Ve fritéze nebo v pánvi s vyšší vrstvou tuku malým kouskem těsta vyzkoušíme správnou teplotu – musí se hned po vhození smažit. Koblihy oprášíme od mouky, aby se mouka nepřipalovala, a vrchní stranou dolů vložíme do tuku. Koblihy musejí být do poloviny potopené a nesmějí se vzájemně dotýkat, aby nabyly. Asi po dvou minutách, když jsou koblihy usmažené, je obrátíme a dosmažíme. Koblihy dáváme do tuku vždy najednou a během smažení žádné nepřidáváme. Jen tak se koblihy pěkné nafouknou. Před vložením další várky přidáme kousek čerstvého tuku, aby se rozpálený tuk trochu zchladil.
Poslední tip, trik či komentář